Bij Eldra hechten wij grote waarde aan het delen van onze kennis en ervaring van kabelontwikkeling en productie. Onze R&D afdeling onderzoekt dagelijks de eisen en veranderingen binnen de markt. Eldra's productiecapaciteit dekt een breed scala aan massieve, samengeslagen en soepele geleiders (koper én aluminium) van 0,14 mm² tot 400 mm². Kabelconfiguraties met temperaturen van -40ºC tot +120ºC met diverse afschermingen, enkele, dubbele of meerkleurige mantels, chemische bestendigheden én kabels die meer dan 5 miljoen cycli aan kunnen behoren tot de mogelijkheden. Niet voor niets is Eldra's specialisme het ontwikkelen en produceren van klantspecifieke kabels.

Wilt u meer informatie of een afspraak voor het ontwikkelen van uw eigen kabel? Neem dan contact op met onze salesafdeling, zij hebben de kennis om al uw vragen te beantwoorden en maken graag een afspraak met u en een van onze R&D specialisten voor de ontwikkeling van een nieuwe kabel.  

Een kabel is altijd opgebouwd uit meerdere componenten. Enkele componenten zijn beschreven in onderstaande uitleg. Specifieke vragen kunnen altijd gesteld worden aan onze kabelspecialisten. Via bovenstaande contactbutton legt u contact met onze specialisten, zij geven graag antwoord op uw vragen.

Contact met onze salesafdeling

Geleiders
Geleiders kunnen bij Eldra volgens elke gewenste geleideropbouw worden geproduceerd. Alle koperdraden die tot een geleider worden geproduceerd voldoen aan de eisen die binnen de NEN-EN 13602:2013 worden gesteld. Deze norm geeft eisen voor o.a. weerstand, treksterkte, gebruikte materialen en minimale rek.

De geleiders worden in norm NEN-EN-IEC 60228:2005 verdeeld in 4 klassen:

  • Klasse 1: massieve geleiders
  • Klasse 2: samengeslagen geleiders
  • Klasse 5: flexibele geleiders
  • Klasse 6: extra flexibele geleiders

De geleiders in klasse 1 en 2 zijn bedoeld voor gebruik in kabels voor vaste aanleg. Klasse 5 en 6 geleiders worden toegepast in flexibele kabels en snoeren. Klasse 2,5 en 6 zijn geleiders die uit minimaal 7 enkeldraden zijn samengesteld.

Isolatie- en mantelmaterialen
PVC
Isolatie en mantels van PVC zijn over het algemeen vlamvertragend, slijtvast en redelijk chemisch bestendig. Ze zijn hoofdzakelijk bedoeld voor indoor toepassingen en installaties voor algemene doeleinden. Door migratie van weekmakers in de polyethylene kunnen veranderingen optreden in elektrische eigenschappen, zoals de demping. Vooral bij temperaturen boven 70ºC speelt dit een rol. 

EPR (Ethylene Propylene Rubber)
Dit materiaal wordt, door zijn brandbaarheid, niet vaak toegepast als mantelmateriaal. Wel heeft dit materiaal een hoge UV- en ozonbestendigheid, een goede weerstand tegen indrukking, scheuren en slijtage. Vanwege de hoge vochtbestendigheid is EPR uitermate geschikt voor verlegging in de grond en tevens in hoge mate bestendig tegen zuren en andere organische oplosmiddelen.

PE - LDPE (Polyethyleen)
Dit mantelmateriaal heeft de hoogste vochtbestendigheid, vandaar dat dit materiaal veel wordt toegepast in telefoonkabels. Kabels met polyethyleen mantels zijn zeer geschikt om direct in de grond te verleggen. Als deze kabels in de buitenlucht worden toegepast, moet er een pigment (UV-stabilisator) worden toegevoegd om degradatie door zonlicht te voorkomen. De hoge brandbaarheid en de verminderde flexibiliteit van de kabel zijn nadelen van het gebruik van polyethyleen als mantelmateriaal.

TPE-U, PUR (Polyurethaan)
Polyurethaan kan als dunner mantelmateriaal worden aangebracht, waardoor de kabel dunner wordt en het gewicht reduceert. Het heeft een uitstekende slijtvastheid en is zelfs bij lage temperaturen nog flexibel. 

HFFR compounds
Halogeenvrije vlamvertragende compounds worden steeds vaker toegepast en voorgeschreven. Een belangrijk voordeel van HFFR materialen is dat deze vlamvertragend zijn en een lage rookgastdichtheid en lage toxiciteit hebben. Diverse HFFR compounds hebben andere eigenschappen. Zo zijn er compounds met een hoge temperatuurrange en andere zijn weer meer oliebestendig.

Afschermingen
De afscherming heeft een beschermende functie van de kabel. Meestal wordt verzinkt staal of vertind koper toegepast als vlechtmateriaal. In installatiekabels die in de grond verlegd worden, wordt vaak verzinkt staal in combinatie met een aardkous gebruikt. Ondanks dat verzinkt staal sterker is dan koper, biedt het weinig weerstand tegen beschadigingen door o.a. graafwerkzaamheden. De beschermende werking berust op het principe dat wanneer iemand met een schop de kabel raakt, er altijd een kortsluiting naar de aarde wordt gemaakt en hiermee de kabel spanningsloos wordt.

In het geval van kabels die dicht langs elkaar liggen wordt veelal koper als afscherming gebruikt. Het is van het grootste belang dat kabels elkaar niet mogen storen in de aansturing van afzonderlijke motoren of signaaloverdracht. De mate van bescherming voor signalen van buitenaf wordt uitgedrukt in dB (decibel), of transferimpedantie.

Voor extra bescherming kunnen staalbanden worden toegevoegd over het vlechtwerk.

Folies, tapes & banden
Voordat de buitenmantel aan de kabel wordt toegevoegd bestaat de mogelijkheid om folies, tapes of banden toe te voegen.
Deze drie componenten kunnen o.a. onderstaande functies hebben:

  • Scheidingslaag tussen de samenslag en de (binnen)mantel
  • Elektrische afscherming (in geval van aluminiumfolie)
  • Verlaging van wrijving tussen de samengeslagen componenten en de volgende bewerking
  • Verlaging van de stripkracht van de (binnen)mantel

Een kabel waar folie als scheidingslaag wordt aanbracht is een YMvKmb. Om te voorkomen dat bij YMvK-kabels vanaf 6 aders de nummers van de zwarte aders verdwijnen als de kabel gestript wordt, wordt er een folie aangebracht tussen de samenslag en de buitenmantel. 

In kabels die na miljoenen bewegingen nog altijd in werking moeten zijn wordt een folie of tape aangebracht om de wrijving tussen de verschillende componenten te verlagen. Hierdoor schuift bij buigen van de kabel het vlechtwerk gemakkelijk over de folie of tape waardoor de kans op breuk van het vlechtwerk sterk gereduceerd wordt.

Salesteam

Stel uw vraag via de button of bel mij op +31 (0)475 - 56 67 67

Stel een vraag

Kunnen wij u helpen?